dinsdag 6 november 2007

Bloedige aanslag op parlementsleden Afghanistan in Baghlan

Bij een zelfmoordaanslag op een parlementaire delegatie in de provincie Baghlan in Noord-Afghanistan zijn dinsdag zeker 28 mensen om het leven gekomen. Er wordt zelfs gesproken over 64 doden of zelfs 90 doden. Onder de doden zijn veel schoolkinderen.

Provinciale autoriteiten verschillen van mening over het precieze dodental. Maar de directeur van een ziekenhuis in Baghlan zegt dat er bij hem 90 doden waren binnengebracht.

Bij de aanslag werden minstens 6 leden van het Afghaanse parlement gedood. Er gingen in totaal achttien parlementariërs op bezoek bij een suikerfabriek in Baghlan.

De parlementsleden waren lid van de commissie voor economische zaken. Zij zouden behalve de suikerfabriek ook een cementfabriek bezoeken en met plaatselijke leiders plannen bespreken om de fabrieken te privatiseren.

Mohammad Yousuf Faiz, de directeur van de ziekenhuizen in Baghlan, vertelde aan het nieuwsagentschap AFP dat er 40 doden en 120 gewonden waren geregistreerd in vier ziekenhuizen, onder wie 42 schoolkinderen, Afghaanse stamoudsten en regeringsfunctionarissen die de delegatie wilden begroeten.

Hoewel het ministerie van Binnenlandse Zaken spreekt van 28 doden, zei Fayez dat er waarschijnlijk nog tientallen doden op de plek van de aanslag liggen.

Ondertussen vertelde het provinciale hoofd van de veiligheidsdienst, Abdurrahman Sayedkhail, aan Reuters dat hij van 50 doden wist. Maar sommige nabestaanden hebben zelf de lichamen mee genomen.

“De kinderen stonden aan beide kanten van de straat, en schudden de handen van de functionarissen, toen de explosie plaatsvond.”

Overal slachtoffers
De dader was te voet en blies zichzelf op toen schoolkinderen de parlementaire delegatie verwelkomden tijdens een bezoek aan een suikerfabriek in Baghlan. Er waren tal van belangstellenden op het evenement afgekomen.

“Ik zag overal lichamen liggen in de straten en sommige mensen stalen de wapens van de gedode soldaten,” vertelde buurtbewoner Mohammad Rahim aan het persbureau Reuters.

“Kinderen zijn aan het schreeuwen om hulp. Het is als een nachtmerrie,”zei Rahim, die vertelde dat twee nichtjes van hem omkwamen, beiden schoolmeisjes, die deelnamen aan het ontvangstcomité van de school

Het plaatsvervangend hoofd van de provincie Baghlan zei dat twee van het lichaam afgerukte benen het enige waren wat van de zelfmoordcommando over was gebleven. De identiteit van de dader is onbekend.

De plaats van de aanslag lag bezaaid met lichamen en was gedrenkt in bloed in een van de zwaarste aanslagen in de recente geschiedenis.

Veroordeling
De aanslag werd scherp veroordeeld door de Afghaanse president, het Witte Huis, de Verenigde Naties en de ISAF-veiligheidsmacht.

President Hamid Karzai veroordeelde de afschuwelijke aanslag in de “krachtigst mogelijke bewoordingen” zei hij in een verklaring. Hij sprak van een terreurdaad tegen de islam en de menselijkheid.

De aanslag is een van de ergste sinds de Taliban in 2001 van de macht zijn verdreven. “Het is het werk van de vijanden van vrede en veiligheid in Afghanistan,” zei hij.

De aanval was “een schandalige daad van lafhartigheid en het doet ons beseffen wie de vijand is”, zei Dana Perino, woordvoerster van het Witte Huis in Washington.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon uitte zijn “voortdurende ongerustheid over de onstabiele veiligheidssituatie in heel Afghanistan”.

“De Secretaris-Generaal veroordeelt scherp de afschuwelijke aanslag en zendt zijn diepe blijk van medeleven aan de families van de slachtoffers, alsmede aan de Regering en de bevolking van Afghanistan,” aldus een woordvoerder van Ban Ki-moon.

In een verklaring van de ISAF veroordeelde NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer “op de scherpst mogelijke manier de bomaanslag in Baghlan”. Hij zei verder “dat de NAVO vastberaden is om te helpen om vrede en veiligheid in Afghanistan te brengen”.

Een woordvoerder van de Taliban veroordeelde de aanval en ontkende dat de Taliban erachter zat.

Maar volgens de BBC-correspondent in Afghanistan zijn tot nu toe al de aanslagen het werk geweest van de Taliban en Al-Qaida.

Waarnemers zeggen dat zelfmoordaanslagen in dit gebied een zeldzaamheid zijn en aantonen dat de opstand in hevigheid toeneemt. De taliban, al-Qaida en andere militante groeperingen vechten tegen duizenden Afghaanse en buitenlandse militairen.

"Relatieve rust"
In het noorden van Afghanistan is het relatief rustig in vergelijking met het zuiden en het oosten, waar regelmatig aanvallen en aanslagen van de Taliban op Afghaanse en buitenlandse militairen plaatsvinden.

Aanvallen van de opstandelingen vinden volgens de BBC-verslaggever steeds vaker plaats in centraal Afghanistan of zelfs in het noorden van Afghanistan, waar het geweld meer de vorm van de gewone misdaad heeft aangenomen dan van politieke aanvallen.

De Verenigde Naties hebben onlangs gezegd dat het aantal zelfmoordaanslagen drastisch is gestegen. Begin september waren er al 120 gepleegd, tegenover honderd zelfmoordaanslagen in het hele jaar daarvoor. Met name in Kabul nemen de zelfmoordaanslagen erg toe.

Tot nu toe werden de meeste zelfmoordaanslagen uitgevoerd in het zuiden en oosten van Afghanistan.

Verantwoordelijkheid
De noordelijke regio waar de aanslag werd gepleegd wordt gekenmerkt door spanningen tussen het overwegend etnisch Tadzjiekse bestuur en overblijfselen van de militante Hezb-e-Islami.

Deze partij wordt geleid door de Pathaan Gulbuddin Hekmatyar die in de strijd tegen de Afghaanse regering de kant van de Taliban en Al-Qaida heeft gekozen.

Tot dusver heeft niemand de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag. Een woordvoerder van de Taliban, Zabiullah Mujahid, ontkende betrokkenheid van de beweging bij de aanslag. “De Taliban vallen geen burgers aan,” zei hij.

Hij zei dat de rebellengroep de aanslag niet had gepleegd. “Het zouden hun rivalen in het parlement kunnen zijn geweest,” aldus Mujahed.

Hoewel de Taliban ontkennen de aanslag in Baghlan te hebben gepleegd, lijkt de aanval wel op andere acties van de rebelbeweging.

Strijders die loyaal zijn aan Gulbuddin Hekmatyar, een voormalige mujahedien leider die onafhankelijk van de Taliban tegen Kabul vecht, zijn actief in Baghlan, zegt BBC-waarnemer Pam O’Toole.

Mustafa Kazimi
Onder de gedode parlementsleden was Mustafa Kazimi, een voormalige mujahedien strijder en een vooraanstaand persoon van de oppositie.

De provincie Baghlan behoort tot het Regional Command North van de NAVO-ISAF-missie in Afghanistan. In de provincie is een Provinciaal Reconstructie Team van de ISAF gevestigd dat wordt geleid door Hongarije.

Nog meer geweld
De Canadese minister van defensie Peter Mackay ontsnapte ternauwernood aan verwondingen toen een raket door opstandelingen werd afgevuurd op een Canadese militaire patrouillepost in de provincie Kandahar. Vier Canadese militairen raakten licht gewond.

Taliban op motorfietsen en in pick-ups, hun favoriete vervoermiddelen, bezetten een belangrijk district in de provincie Day Kondi, ten noorden van Uruzgan. Dit is het derde district in een week dat ze grijpen.